Over ons

Amsterdam Wind is een initiatief van Amsterdamse Energiecoöperaties: Onze Energie, Zuiderlicht, de Windvogel en Amsterdam Energie. Samen spannen we ons al jaren in voor de opwek van schone energie. We realiseren steeds meer projecten, zowel windmolens als zonnedaken. We werken samen aan de realisatie van zo veel mogelijk windmolens, voor en door Amsterdammers.

Onder andere werken we al jaren aan windmolens langs de Noorder IJplas. Dat doen we samen met NDSM-Energie en gemeente Amsterdam.

Deze plannen hebben lang in de koelkast gestaan, tot de presentatie van het coalitieakkoord “Duurzaam Doorpakken” in de zomer van 2019. Vanaf dat moment heeft Amsterdam Wind weer de draad opgepakt en gaat het balletje steeds sneller rollen!

Unieke samenwerking

Om samen positieve geschiedenis te schrijven – en zo veel mogelijk Amsterdammers te betrekken bij Amsterdam Wind – bundelden Amsterdamse energiecoöperaties de krachten.

Samen hebben we de kennis en het netwerk. Samen kunnen we een grote groep Amsterdammer bereiken en mede-eigenaar maken van coöperatieve Amsterdamse windmolens.

Om duidelijk te maken dat wij, Amsterdammers:

  • zelf het initiatief nemen voor een versnelling van de energietransitie
  • zelf onze eigen schone energie willen en kunnen opwekken
  • en vóór windmolens zijn

Waarom windenergie

  • Windmolens leveren zijn een efficiënte manier om schone energie op te wekken
  • Amsterdammers willen groene energie van eigen windmolens
  • Amsterdamse coalitiepartijen zijn unaniem voorstander van windenergie
  • De energietransitie is in volle gang
  • De urgentie om het anders te doen groeit elke dag

Hallelujah Amsterdam
Er waait een nieuwe wind over de Dam
Over ‘t Spui en het Rokin
En zet de tijd niet terug, het heeft geen zin
Want het gaat verder, het gaat door
En ik heb je lief, oho

Bron: “Hallelujah Amsterdam“, Ramses Shaffy.

Wist je dat Amsterdam in de 17de en 18de eeuw ruim 150 windmolens telde? Ruim de helft daarvan waren houtmolens. In de Zaanstreek stonden nog eens 250 molens waarvan de meesten draaiden in opdracht van Amsterdammers.

De stampende molens leverden een grote bijdrage aan de welvaart van onze stad. (Bron: Ons Amsterdam, Een woud van molens)

Laten we de wind niet langer nutteloos over ons heen waaien. Laten we er energie uit halen, en laten we er winst mee maken: als vliegwiel voor nog veel meer lokale activiteiten.

[ssba url=”https://amsterdam-wind.nl/am” title=”Amsterdam WIND”]

Zelfs als we de wind keihard mee hebben, duurt het nog ongeveer 2 jaar voor we de eerste gezamenlijke windmolens kunnen bouwen.

Wie zo lang niet wil wachten kan zich nu al aanmelden bij een van de Amsterdamse energiecoöperaties. Via hen kan je ook nu al mee investeren in projecten die tot doel hebben: schone energie uit oneindige bronnen voor en door Amsterdammers.