Elvis Ruth Penuel: “Ik wil een windmolen neerzetten als symbool, iets waarover je wel móet praten”
Elvis (27) is ondernemer, maakt videoproducties, presenteert en modereert, én zet zich daarnaast in voor een bijzonder plan: een windmolen in Amsterdam Zuidoost. ‘Aardgasvrij, groene stroom… Heel veel mensen hier in de buurt zijn slecht op de hoogte van wat ze te wachten staat. Voor mij is een windmolen dé manier om het gesprek op gang te brengen.’ Een windmolen als conversation starter in het landschap – een verfrissende kijk op duurzame energie.
Het was een filmpje van Greta Thunberg waardoor Elvis op een dag wakker schrok en dacht: waarom zijn we zo passief over klimaatverandering? Hij realiseerde zich dat ‘de energietransitie’ niet een mooi theoretisch verhaal was, maar iets wat ons allemaal zou gaan raken.
Ook in Amsterdam Zuidoost, waar Elvis zelf woont, krijg je daar vroeg of laat mee te maken. Toen Elvis nadacht over manieren om zelf deel van de oplossing te worden, kwam hij al heel snel uit bij een windmolen. “Met een windmolen in de buurt slaan we twee vliegen in één klap. Het is het perfecte middel om mensen te informeren over de energietransitie. En tegelijkertijd heeft onze buurt er zelf ook echt iets aan: schone energie én geld dat vrijkomt voor leuke projecten in de wijk.”
Geachte wethouder, hier is een bewoner die graag windenergie wil realiseren
Toen hij op zoek ging naar mogelijke plannen om bij aan te sluiten, ontdekte Elvis dat Amsterdam Zuidoost maar nauwelijks in de windenergieplannen van Amsterdam wordt meegenomen. “Een windmolen is typisch zo’n idee waarbij niemand aan de Bijlmer denkt.” Maar dat weerhield hem er niet van om dan zélf de kar maar te trekken. “Ik stuurde gewoon de wethouder een mailtje : hier is een bewoner die graag windenergie wil realiseren.”
Elvis wil graag dat buurtbewoners samen optrekken in een project zo groot als dit. En hij heeft er het netwerk voor, onder andere door zijn ervaring bij Hart voor de K-buurt, een stichting die buurtinitiatieven ondersteunt. Daardoor weet hij ook maar al te goed: in Zuidoost krijg je niks voor elkaar zonder draagvlak.
En hoe creëer je draagvlak?
Daarover heeft Elvis genoeg frisse ideeën. “Er is veel armoede in Zuidoost. Juist een windmolen kan een deel van de problemen hier oplossen. Een lagere energierekening, om te beginnen.” Hij kiest heel bewust voor wind en niet voor zon, juist vanwege het sociale aspect.
Een sociale windmolen?
“Ja! Als je het over de energietransitie wil hebben, als je kinderen dat wil uitleggen, dan heb je een plek nodig waar je elkaar kan ontmoeten. Wat zou daarvoor een betere plek zijn dan een windmolen? Dan zie je de energietransitie gewoon met je eigen ogen. Zonnepanelen liggen verstopt een dak, dat blijft dus iets uit een boekje, als je het bijvoorbeeld op school wil uitleggen. Bijvoorbeeld elke week even kijken wat-ie heeft opgebracht. Een windmolen zorgt echt voor beleving.”
In deze wijk gaat het nooit over windenergie
Hoe je een windmolen financiert of bouwt, daar heeft Elvis geen verstand van. Maar dat hoeft ook niet: hij zoekt heel bewust de samenwerking met partijen die dat wél kunnen. “Ik ga samenwerken met Amsterdam Wind vanwege de kennis en expertise die daar zit. Het lijkt me geweldig als we hier in Zuidoost een eigen energiecoöperatie kunnen oprichten. Die is er nu nog niet.” Daarnaast heeft hij originele ideeën over financiering: zo wil hij de bedrijven rondom Bijlmer ArenA betrekken in de voorfinanciering. Die hebben er tenslotte ook baat bij. “In deze wijk gaat het nooit over windenergie, veel bewoners hebben er geen beeld bij,” zegt Elvis. “Maar ik wil er júist één in Zuidoost neerzetten. Een symbool in de openbare ruimte, iets waarover je wel moet praten met elkaar.”